Reviews, Restaurants en Ruimte

Hoe het delen van ervaringen de ruimtelijke spreiding van het restaurantaanbod beïnvloedt

More Info
expand_more

Abstract

Het hebben van keuze uit verschillende soorten restaurants wordt gezien als een typisch stedelijk consumptievoordeel. Immers, daar vind je een grote variëteit aan restaurants met keukens uit alle windstreken. Echter, het online delen van ervaringen in restaurants, op recensiewebsites zoals Iens.nl zorgt er via een aantal mechanismen voor dat toegang tot een variëteit aan restaurantkeukens steeds minder voorbehouden is aan alleen stedelingen. Online informatie in de vorm van reviews neemt onzekerheid weg over bestemmingen, waardoor consumenten bereid zijn verder te reizen. Dit vergroot het marktgebied van restaurants. Bovendien maakt online informatie ‘comparison-shopping’ mogelijk zonder dat restaurants ruimtelijk geconcentreerd zijn. Het delen van restaurantervaringen leidt zodoende zowel aan de aanbodzijde (vestigingsgedrag restaurants) als aan de vraagzijde (restaurantkeuze van mensen) tot meer ruimtelijke vrijheden. Wij stellen dat er hierdoor sprake is van een ontstedelijking van de consumptievoordelen voorheen voorbehouden aan de stad. Onze stelling wordt onderbouwd door een analyse met gegevens uit verschillende bronnen. We tonen hiermee aan dat sinds het jaar 2000: (1) het gebruik van recensiewebsites voor restaurants fors is gestegen; (2) de reisbereidheid voor vrijetijdsvoorzieningen is toegenomen; en (3) de relatie tussen de aanbodverscheidenheid van restaurants en de grootte van een gemeente minder sterk is geworden. Uiteindelijk tonen we aan dat (4) een hoger aandeel op Iens.nl geregistreerde restaurants leidt tot meer variatie in restaurantkeukens. ICT maakt dat agglomeratievoordelen steeds minder bepaald worden door de omvang van een stad, wat pleidooien in de planologie en economie om metropolen/grootsteden te ontwikkelen in een verfrissend perspectief plaatst.